wtorek, 4 grudnia 2012

Warzywa

Zawierają:
-odmładzające przeciwutleniacze
-wysmuklający błonnik
-odżywcze witaminy i minerały

Warzywa są bogatym źródłem witaminy C i karotenu (prowitaminy A). Zawierają też pewne ilości witamin z grupy B. Składniki mineralne występuje w warzywach to przede wszystkim wapń, potas, sód, fosfor, żelazo oraz wiele mikroelementów.
W warzywach znajdują się również węglowodany: skrobia, sacharoza, glukoza i błonnik. 
Najwięcej błonnika zawierają go skórki. Nadmierna ilość błonnika powoduje między innymi włóknistość niektórych warzyw, np.kalarepy. Z kwasów organicznych w warzywach najczęściej występują: kwas cytrynowy i jabłkowy, w niektórych warzywach - kwas szczawiowy.
Warzywa należą do produktów ubogich w białko. Wyjątek stanowią suche warzywa strączkowe, zawierające ponad 20% białka. Również tłuszcz występuje w warzywach w bardzo małych ilościach. Niektóre warzywa, np. czosnek, cebula, chrzan, zawierają związki zwane fitoncydami, które działają zabójczo na bakterie i grzyby lub hamują ich rozwój.

Pamiętamy zawsze o dokładnym umyciu warzyw!!!
Warzywa należy włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej a następnie dokładnie umyć.
Warzywa korzenne należy dodatkowo wyszczotkować ponieważ w ziemi znajdują się resztki nawozów oraz wiele drobnoustrojów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz