poniedziałek, 5 listopada 2012

Piramida żywieniowa


Codziennie powinno się spożywać 5 posiłków w odstępach 3-4 godzinnych, nie licząc nocy. Dzięki regularnym posiłkom unika się przejadania! Przejadanie się jest bardzo częste, zwłaszcza u ludzi, których tryb życia nie pozwala na spożywanie posiłków o regularnych porach dnia i zjadają oni zazwyczaj 2-3 posiłki w ciągu dnia. Wpychanie w siebie wielkich ilości jedzenia, których organizm nie jest w stanie jednorazowo przetrawić, powoduje usunięcie niestrawionych resztek lub przekształcenie nadwyżki energii w substancje zapasowe-(TŁUSZCZ).




Aby pozbyć się nawyku zjadania ogromnych ilości energii, głównie wieczorem, kiedy wracamy z pracy można zastosować kilka sztuczek, które wspaniale się sprawdzają. 

Oto one:
  • Przed posiłkiem wypić 2 szklanki wody mineralnej,
  • Spożywać jedzenie na małym talerzu (wizualnie będzie się wydawało więcej),
  • W czasie jedzenia zrobić krótkie przerwy (porozmawiać, poczytać gazetę, pooglądać TV). Informacja o byciu sytym dociera do mózgu po kilkunastu minutach, a w tym czasie można pochłonąć ogromne ilości jedzenia, które nie są potrzebne.


Piramida żywienia obrazuje prawidłowe proporcje produktów spożywczych w naszej codziennej racji pokarmowej.

  • Podstawą zdrowej piramidy żywieniowej powinny być produkty skrobiowe. Dostarczają one mięśniom energię do pracy i zabawy, a zawarty w nich błonnik w sposób naturalny reguluje pracę jelit. Wśród nich znaleźć powinny się brązowy ryż, kasze, makarony pełnoziarniste, ciemne pieczywo
  • Codziennie jedz przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Dostarczają one organizmowi wartościowe witaminy i składniki mineralne, oraz niezbędny błonnik pokarmowy.
  • Pij codziennie 2 szklanki mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego, bogate w cenny wapń oraz białko wysokiej jakości biologicznej wzbogacą Twoją dietę.
  • Resztę białka dostarczysz w jednej porcji ryb, drobiu, mięsa lub roślin strączkowych.
  • Spośród tłuszczy wybieraj oleje roślinne, oliwę z oliwek, oraz miękkie margaryny. 
  • Nie zapominaj o orzechach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz